testar test

En bils skyddssystem är anpassat efter vuxna passagerare, eller personer längre än 135 cm. Så för alla som är lite korta i rocken behövs någon sorts skyddsanordning; en bilkudde eller barnstol. Och det finns så klart riktlinjer för när och hur de bäst används.

Bakåtvänd bilbarnstol

Den kan fästas både i fram- och baksäte och är det allra säkraste sättet för ett litet barn att färdas. Den används upp till ca fyra års ålder. Innan dess är barnets huvud stort och tungt i förhållande till kroppen, vilket gör att nacken är extra ömtålig. En bakåtvänd stol tar emot en eventuell krock och skyddar barnets extra känsliga huvud och hals.

Kom ihåg! Om din bil har krockkuddar behöver de alltid kopplas ifrån på den plats du sätter din bilbarnstol.

Framåtvänd bilbarnstol och bilkudde

De här skydden kallas också för bältestol och bälteskudde och i dessa två åker barnet framåtvänt. Det rekommenderas tidigast från fyra års ålder. Skyddet behöver inte monteras, utan fästs med hjälp av bilbältet.

När kan barnet sluta med bilkudde helt?

Helst ska barn ha bilkudde tills de är 10-12 år, lite beroende på längd och vikt. Detta för att en bilkudde hjälper att styra ner bältet mot ljumskarna så att midjebältet inte kan skada buken vid en eventuell olycka. Bältet sitter helt enkelt säkrare om barnet kommer upp lite.

Viktigt!

Bältet ska aldrig sättas under armen på ett barn, oavsett hur litet barnet är. Det är ingen fara att bältet ligger nära halsen, och det är viktigt att bältet går diagonalt över kroppen för att skydda på rätt ställe vid en eventuell kollision. Bältet ska alltid fästas så nära kroppen som det går.

Tips!

För att stolen ska ge maximalt skydd behöver den vara anpassad till din bil. Be om hjälp att prova ut vilken som bäst passar när du köper din bilstol.


Källor: Trafikverket och NTF